Monday, October 31, 2011

CHILI CRAB.... FEBERET Baba....

chili crab ni mmg feberet Baba, mkn ngan nasi kureng sket.... kalu nak mkn mmg stail meratah..... semangkuk besau ni bleh abis.... untung gak duk perlis ni, byk bahan2 mentah fresh bleh cr kat nat/pasar tani ujung2 minggu.....

cara2 nak masak mmg sempoi je.....

bahan2:
ketam 5,6 ekor
5 ulas bwg putih, 1 in halia, 5 btg serai, cili padi (ikut suka nak pedas) - tumbuk2 jgn hancur sgt
1 cwn santan pekat
3 sudu cili kisar
3 sudu sos cili
3 sudu sos tomato
1 sudu sos tiram
garam, gula secukup rasa
minyak utk menumis
air
cara2:
tumis bahan tumbuk sampai naik bau, masukkan cili kisar, gaul sampai garing...
masuk semua jenis sos, dah rata, buh santan, garam gula secukup rasa n air kalau nak kuah byk.... masukkan ketam, gaul rata, tutup sekejap kuali bg ketam betul2 masak....

Wednesday, October 26, 2011

Kek Karamel Pertamaku.....

kek karamel yg terover colour...

Kek Karamel ni mmg lama dah diidamkan.... teringin nak rasa sebab ramai org kata kek ni shedapp... try la buat selepas mengkaji dan menelaah resepi2 dr kwn2 fb dan blogger2 tegar yg hebat2... semua tips dipraktikkan n inilah hasilnya..... rasanya mmg best... tp kt umah ni... nampak gayanya ibu sorg je yg sungguh2 mkn.... kakak iman tak suka mkn kek colour2 katanya.... abang syauqi pun tak minat sgt kek2 ni.... baba plak takut nak mkn manis2 nih...so len kali nak buat boleh la sedekahkan je kt kwn2.....

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin