Sunday, July 11, 2010

GERUT SWEET SOUR



LUNCH ari ni babanya teringin nak ubah menu. selalu kalu beli ikan gerut/siakap kami bakar je, cicah ngan air asam.... mkn ngan ulam-ulaman. ari ni dia kata teringin plak nak mkn sweet sour.... resepi ni ikut yg terlintas kt kepala je, dah nama pun sweet n sour so kena la ada rasa masam n manis.... so inilah hasilnya:..... rasa pun boleh la tahan.... sesapa yg teringin plak nak buat, google je resepi yg bersepah kt internet....
kalu resepi mcm kt atas ni:

ikan dibersihkan dan ditabur tepung jagung, goreng sampai garing...

bahan sos:
5 ulas bawang putih (diketuk)
3 cili padi (diketuk)
2 sudu cili kisar
3 sudu sos tomato/cili
2 biji tomato (didadu)
lada benggala (dadu)
nanas (dadu)
timun (dadu n buang biji)
garam, gula, cuka (secukup rasa)
air n tepung jagung
cara:
1. tumis bwg putih n cili padi dgn sedikit minyak, masukkan cili kisar, masak hingga garing.
2. masukkan sos tomato/cili, kalau terlalu pekat tambah sedikit air.
3. masukkan semua sayur dan bahan perasa.
4. setelah sayur agak masak, tambah tepung jagung yg dibancuh dgn sdikit air.
5. siram atas ikan yg digoreng garing td, hias dgn brokoli yg dicelur.

4 comments:

ijan said...

Ingat kan ape la tadi gerut gerut tu. hehe.. siakap ropanya. Jakun pulak kite ni tak pernah dengar hehe :)

adanz said...

gerut jenis ikan tp bukan siakap, kalau kat pasar ikan gerut ni murah sket dari siakap.

jue mj said...

aah la ijan, gerut bukan siakap... tak tau la plak apa nama dia yg lain....

Syahrir Amir Rasli said...

Siakap banyak tulang kt isi. Tapi gerut takde tulang kt isi.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin